I'm Waiting You
The Author?Nuyun Lee | 31 Julai 94 | Batu Pahat


I’ll never be perfect , you just have to accept the fact that I am who I am ツ
Status?

Long distance relationship teaches us that no matter how far we are apart, we will always stay close by heart
Daisypath Anniversary tickers

Money Box?

Jerat perCintaan ?
19 March 2012 | 16:57 | 0 BlackWhite


“Saya tak boleh hidup tanpa awak. Saya boleh mati kalau awak pergi. Saya tak tahu untuk apa hidup di dunia kalau awak meninggalkan saya..”

Kita pasti akan terbang melayang² ke langit apabila seseorang pesanan text sms sebegitu kepada kita. Terasa diri begitu dipuja dan dihargai sehinggakan menjadi sebegitu penting dalam kehidupan seseorang. Kita pasti tersipu² malu dan merah padam muka kerana sangat terharu, 
lalu mengatakan “Awak , janganla begitu..”

Kita memang tidak layak meletakkan cinta kepada manusia secara berlebihan. Apatah lagi mereka yang baru mengenal cinta seperti remaja dalam melabuhkan cinta. Sebenarnya orang yang kita cintai itu biasa² sahaja, tetapi kita memandangnya luar biasa kerana selalu mendengar lirik² lagu, syair pujangga dan filem cinta, yang membuatkan kita terikut² . Itulah cinta monyet !!!! 

Ok , cuba kita tanya pada diri sendiri, adakah kita sanggup ikut mati jika kekasih kita mati ? kita sanggup mati kerana cinta kepada yang belum pasti menjadi isteri atau suami kita ? Harus kita ingat , sekarang adalah zaman serba pantas , cinta boleh didapatkan dalam hitungan minit . Hari ini kita putus, esok mungkin seseorang yang baru hadir dalam hidup kita !

Kita tidak perlu rasa terjerat oleh perasaan cinta . Apatah lagi orang yang kita sukai dan cintai itu masih belum lagi menjadi isteri atau suami kita . Justeru, kenapa kita menjadi sangat obses kepadanya ? Adakah kita merasakan kita memiliki dia secara keseluruhannya ? dan kita juga merasakan diri kita miliknya sehingga tiada sesiapun pun yang boleh mengambil kita , even ibubapa kita sendiri .
Kau adalah milikku dan aku adalah milikmu. Parah bukan ?

Lepaskanlah diri dari jerat cinta . Kita bebas untuk menentukan apa sahaja dalam hidup kita dan apa yang ingin kita lakukan . Kenapa kita perlu rasa terkongkong ? Adilkah jika kita tidak dapat mengadakan study group dengan kawan kerana tidak disukai oleh teman lelaki ? Kita disayangi oleh kekasih , sehingga semua orang yang dekat harus kita jauhi ? Sungguh menyakitkan !!
Cinta tidak wajar menyekat hak² kita sebagai seorang yang bebas. Bebas dalam memberi pandangan, berperilaku positif dan bebas menentukan diri sendiri. Tapi kenapa apabila kita meluahkan perasaan cinta kepada seseorang dan kemudiannya orang itulah akan menentukan jalan hidup kita . Menentukan hala tuju kita, apa yang boleh kita buat dan tak boleh kita buat.

Lebih parah lagi apabila seseorang yang kita anggap kekasih hati itu dengan jayanya telah berjaya meyakinkan kita dan menggantikan tempat ayah kita yang selama ini berhak mengatur hidup kita . Menggantikan tempat keluarga yang selama ini melindungi kita . Aneh bukan ?

Kita ada ayah yang perlu diutamakan . Kita ada keluarga yang harus dijaga kehormatan . Kekasih kita bukan sesiapa tetapi hanya memberikan kita masalah dan membuatkan kita bermasalah , maybe ?!
Kita ingin putus , tetapi tak berani putus ! Kita ingin sudahi cinta monyet ini tapi terdaya melakukannya . Kita ingin menjadi diri kita sendiri tetapi selalu merasa tidak sampai hati. Kita ingin menjadi hamba Allah yang soleh dan solehan tetapi ingatan terhadap kekasih selalu menghambat fikiran kita .

Persoalannya, sampai bila kita akan begini?
Cinta menyapa tidak memberikan berkat bagi hidup kita. Sebaliknya, hidup kita akan menjadi serba tidak teratur, serba tidak kena. Begitu salah dan begini pun salah .
Hidup bagaikan burung di dalam sangkar, nampak selesa dan nyaman, tetapi sedih dan menggelisahkan.
Apakah kita boleh terlepas dari kongkongan itu?
Tidak!!! Kerana kita tidak sampai hati melakukannya.

Ketika cinta menyapamu, janganlah silau dengan indahnya dia, tetapi lihatlah apakah cinta itu akan membuatmu semakin dekat kepada Allah atau tidak..
#sekadar berkongsii ,


Older Post | Newer Post