I'm Waiting You
The Author?



Nuyun Lee | 31 Julai 94 | Batu Pahat


I’ll never be perfect , you just have to accept the fact that I am who I am ツ




Status?

Long distance relationship teaches us that no matter how far we are apart, we will always stay close by heart
Daisypath Anniversary tickers

Money Box?





Susahnya Menolak Cinta
21 February 2012 | 17:12 | 0 BlackWhite
Assalamualaikum . hari ini sakit hati sangatt ! 
btw nak share something . about MENOLAK CINTA . . hmm maybe dia ta geti buat pilihan atauuuuu sebenarnya , kehidupan tentang membuat pilihan cinta memang banyak ragam . Ada yang sukar mendapat jodoh kerana terlalu pemilih, ada juga yang sangat mudah mendapat jodoh namun akhirnya ditolak dengan alasan-alasan tertentu. Memang susah untuk menolak seseorang apatah lagi jika dia pernah dekat dengan kamu. Tidak mahu menyakiti, takut kehilangan sahabat dan takut² yang lain lagi.



Jangan terlalu memberi perhatian kepada yang berlainan jantina
Bila kita memberi perhatiaan yang lebih terhadap rakan yang berlawanan jantina , orang mana yang tidak akan salah sangka. Mungkin dia menyangka kamu sukakan dia dan terus mengajak kamu untuk bertunang. Padahal perhatian diberikan kita adalah sama sahaja dengan semua rakan² yang lain.
Inilah pentingnya untuk kita membataskan diri bergaul dengan lawan jenis. Bukan hanya untuk keperluan kita sendiri, tetapi juga orang² yang rasa mendapat perhatian dari kamu. Jika orang tersebut mengetahui kamu sebenarnya tiada perasaan terhadapnya,  dia akan rasa dipermainkan. Dan kita sudah tidak akan dipercayai lagi !! Berhenti memberi perhatian kepada perkara yang tidak penting buat rakan yang berlainan jantina. Bergaulah sewajarnya , hanya yang sewajarnya . Jangan sehingga kita menyakiti sesiapapun , sehingga merosakkan sebuah ukhuwah.
Cuba fikir dan bayangkan , jika kita atau saudara kita terkena perkara yang sama iaitu merasa dipermainkan setelah diberi perhatian sekian lama , pasti kita akan merasa marah bukan?



Jangan tertipu Oleh Perhatian
Akibat dari sebuah perhatian , biasanya bermula pada hati kecil yang mula merasakan jatuh cinta . Maka, kita janganlah mengambil kesimpulan bahawa si dia jatuh hati dengan kita. Hindarilah perasaan² ini jika berdekatan dengan si dia , jangan disalah sangka setiap perhatian dari si dia . Ini sememangnya tidak mudah kerana fitrahnya manusia sangat suka diberi perhatian !

Penyakit tipuan hati ini memang lebih banyak dirasakan oleh wanita , kerana secara fitrahnya wanita suka dipuji , di berikan perhatian yang lebih . Sebab itu juga wanita yang paling banyak mengalami patah hati .Oleh itu , batasilah berhubungan dengan lawan jenis yang boleh membuat semuanya kacau.



Menolak Cinta
perkara sukar tetapi sebenarnya mudah,  kesulitannya hanya kerana kita enggan menyakiti seseorang . kalau dia mengajak kita untuk berkapel , maka tolak sahaja . Jangan takut menyakiti hatinya , kerana dia hanya mengajak kita kearah kemaksiatan . Yang mana kita pilih , samada menyakiti dia ataupun menyakiti Allah ?
Jika dia ingin ta’aruf , suruhlah dia datang terus ke rumah ibu bapa kita . Janganlah sampai kita tertipu ta’aruf kosong iaitu menghalalkan kapel dalam bungkusan ta’aruf . Jika kita tidak sukakan dia , jangan terus menolak , apatah lagi jika dia mengajak kamu berkahwin . Lakukan Istikharah dahulu, serahkan semuanya pada Allah. Kerana siapa yang tahu jika ternyata dia yang terbaik untukmu.



Ingat, apabila kita ingin menolak, rendahkan suara kita. 
Jangan menggunakan nada yang tinggi. Agar ukhuwah tidak rosak.


Older Post | Newer Post